עמוד הבית      
  
   תחרויות ופרסים      
  
   צור קשר      
  
   קונדיטוריה      
  
ראשונות עקריות מאפים מרקים קוקטיילים סלטים בשרים שפים מאכלי עמים קינוחים
חיפוש: 
 
חיפוש על פי מוצרים:
 
         
   
     מתכונים נוספים   
   
         
   
     מוסקה   

מוסקה

משולש של יוון: דימיטריס ודמוקליס גיבורי הספר "בישולים מסוכנים" (שנכתב על ידי אנדריאס סטאיקוס, Andreas Staikos – מחזאי וסופר יווני) מתחרים על ליבה של ננה, זו שלא ניתן להשביעה בשום מובן. הם עושים זאת בעזרת 14 מתכונים - ביניהם מככבת ה"מוסקה האלוהית". אך משולש האהבה האמיתי איננו שייך לגיבורי הספר - הוא זה שנרקם בין בשר הכבש, החצילים ושמיכת הבשמל המכסה אותם.
מאת:
איריס גארסט

 
מוסקה היא הרבה יותר מתבשיל, היא דרך חיים. כי כשמדובר במטבח, היוונים לא מאמינים בסבל. אלו שהמציאו את הטרגדיה, הקטסטרופה וההיסטריה מאמינים בבישול שלו ונינוח, כזה שהולך טוב עם כוסית אוזו וג'ורג' מוסטאקי. לא מגודר ולא מהודר. למה להעמיס כשיש שמן זית, ירקות טריים, נוף שומר מסך וכבשים מאושרות? 

תענוגות בשכבות
אז מה יש בה במוסקה? שעושה לסופרים ואנשי רוח להתפייט, כמו הסופר יליד קורפו אלבר כהן: "הגידו-לי, פעוטים מחמלי-לבי, כלום אין המוסקה פלא-פלאים? אכול-אותי! כך דומה שהיא זועקת". או במילים ארציות: שכבות של דברים טובים שחיים יחד בהרמוניה. חצילים מטוגנים, פרוסות תפוחי אדמה מטוגנות, בשר כבש ברוטב עגבניות, ציפוי בשמל וכמה תבלינים שלא מתחרים על תשומת לב: מעט קינמון, תימין ועלה דפנה.

מלחמת העולמות
לפני שאנו מסדרים מקום למוסקה בפנתיאון היווני (ואולי נאכזב כמה יוונים וטורקים), נזכיר כי מקור המילה מוסקה “moussaka” בפרס, מתבשיל בשם ""magouma שפירושו "מושרה". הגרסה המקורית הייתה תבשיל חצילים, בצל, ירקות ובשר כבש טחון שבושל בסגנון חופשי.

הטורקים עדיין מבשלים את המוסקה בגרסת המקור עם חצילים וקישואים חתוכים קטן, בתוספת גרגירי חומוס שאינם סדורים בשכבות. לעומתם העיראקים טוענים שהם בכלל מקור ההשראה למוסקה, מתכון מאוד דומה לזה היווני נכתב במאה ה-13 ב"ספר הבישול של בגדד". גם לארצות הבלקן יש את הספין שלהם: בולגריה, סרביה, בוסניה, מצ'דוניה ורומניה - לכולן אינרטרפטציה משלהם למנת הדגל היוונית.

תוספות והשפעות
פרוסות תפוחי האדמה, יבול העולם החדש, לא נחשבו להיט במטבחי אגן התיכון ולכן הם מהווים תוספת מאוחרת יותר. את הוספת רוטב הבשמל (רוטב צרפתי קלאסי) למוסקה מייחסים לשף היווני, יליד סיפנוס , ניקוס טסלמנטס (Nikos Tselementes) שהקדים את זמנו, ותרם לשידרוג הבישול היווני ומעמד השפים היוונים בכלל, ולו גם במחיר של אקסנט צרפתי. קצת פחות טהור, קצת יותר שיק. לגירסת המוסקה הטהורה, ללא הבשמל, קוראים "חיקוי מוסקה" - לך תבין קניין רוחני של תבשילים.

חציל על
לא תמיד החצילים זכו ליחסי ציבור טובים. בצפון אירופה קראו לחציל "תפוח משוגע" והאמינו כי אכילתו מובילה לשיגעון. אולי בשל מנת יתר של אבסינט, ואולי סתם דעות קדומות. הספרדים לעומתם כינו אותו "תפוח האהבה". תומס ג'פרסון, הנשיא השלישי של ארה"ב, שהיה גם חוואי הציג את החצילים ב-1806 לארצות הברית. אולי הוא מתהפך בקברו עם כל מה שקורה היום בוול סטריט, אבל בטוח שהיה מאושר מצמיחת החצילים שעדיין גדלים בגינות אחוזתו בוירג'יניה.

  הדפס   
     ולסיום כמה מתכונים:   
   
     תגובות   
1.מוסקה
טניה (02/08/2010 11:23)
2.היכן המתכון למוסקה??????
נעמי (13/08/2010 19:47)
3.מוסקה
רחל (07/01/2011 20:28)
הוסף תגובה
   
         
   
     כתבות נוספות   
   
כל הזכויות שמורות (C) ל- CATV בע"מ   תנאי שימוש  הצהרת פרטיות