עמוד הבית      
  
   תחרויות ופרסים      
  
   צור קשר      
  
   קונדיטוריה      
  
ראשונות עקריות מאפים מרקים קוקטיילים סלטים בשרים שפים מאכלי עמים קינוחים
חיפוש: 
 
חיפוש על פי מוצרים:
 
         
   
     מתכונים נוספים   
   
         
   
     זעפרן: אדון התבלינים   

הזעפרן נחשב לתבלין היקר בעולם. יש לו ארומה מיוחדת, טעם של אגדות גורמה ויכולת לצבוע תבשילים באדום-כתום בהיר. הנה כל מה שרציתם לדעת על הזעפרן ולא יצא לכם לשאול: הטעם, המקור, המחיר ושימושים עיקריים 
מאת: מירי גולדנברג

זעפרן: אדון התבלינים
ביוון, ספרד, סרדניה שבאיטליה ובהודו גדלים פרחי הכרכום היפיפיים.

מהפרחים הסגולים הללו מפיקים את חוטי הזעפרן היקרים להחריד, ההופכים כל תבשיל למאכל יוקרתי.

מהו הזעפרן? ומדוע הוא נחשב לאדון התבלינים? הנה כל המידע, המתכונים מצד ימין
.

 

כחוט השני

הזעפרן הוא ה"צלקות"- הענבלים של פרח הכרכום ממשפחת האירוסים (Crocus sativus), בכל פרח יש שלושה ענבלים בלבד, לכן כדי להגיע ל-1 ק"ג של תבלין צריך למעלה מ – 100,000 פרחים ומשום כך גם מחירו האסטרונומי: 1 ק"ג של תבלין יגיע עד 6,000 דולר.

פריחת הזעפרן מתחילה בחודשים אוקטובר נובמבר והגשם, אם יבוא, יהרוס את האפשרות לקטוף את התבלין. הקטיף נעשה אך ורק ידנית, מאוד בזהירות ורק בשעות בהן השחר מפציע לא יותר מאוחר. מייד לאחר הקטיף מעבירים את החוטים לתנור מיוחד ומייבשים במשך זמן מדויק לשם קבלת איכות טובה. בתום הייבוש מקררים בהדרגה.

התבלין יקר, אבל החדשות הטובות הן שלתבשיל טוב דרושים רק כמה חוטי זעפרן, לא יותר. לא מקמצנות חלילה, אלא שהארומה שלו היא מאד חזקה ולכן אין צורך ביותר. לפני השימוש צריך להשרות את החוטים במים חמימים לכמה דקות על מנת לשחרר מהתבלין את כל הניחוחות. לאחר מכן משלבים את המים בתבשיל.

מסביב לעולם

הצרפתים מוסיפים את הזעפרן לתוך מרק דגים.
ההודים בעיקר לתבשילי אורז.
המרוקאים מוסיפים את החוטים כמעט לכל תבשיל.
האיטלקים אוהבים להכין אורז בזעפרן או פסטה בזעפרן.

אפשר לתבל בו חמאה, גבינה ויש זעפרן אפילו בתוך ליקרים.

איך מאחסנים, תרופות סבתא וחדשות

חשוב לשמור את הזעפרן עטוף בנייר כסף, בתוך כלי אטום במקום חשוך וקריר. רק אל תשמרו יותר מידי כי אחרי חצי שנה טעמו לא יהיה אותו דבר.

הסבתות השתמשו בו לבישום ולריפוי, מי שסבל מאין אונות נהנה מהמון זעפרן בתוך האוכל שלו.

בשנים האחרונות מנסים בכרם מהר"ל שבכרמל לגדל זעפרן תוצרת הארץ, נחזיק אצבעות.


 מצרכים:
ל- 4 מנות

500 גר´ פסטה מסוג טליאטלה (רצועות ארוכות של אטריות שטוחות)
5 חוטי זעפרן מושרים 5 דקות במים פושרים
50 גר´ חמאה
2כפות שמן זית
1 מיכל שמנת מתוקה
1 כוס ציר עוף
1 כף קליפת לימון מגורר
פלפל שחור ומלח
מעט שבבי פרמזן           

אופן הכנה:
מרתיחים מים עם מלח גס ו-2 כפות שמן זית, וכשהמים רותחים מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן.

במחבת גדולה עם שוליים מעט גבוהים ממיסים את החמאה, מוסיפים את שמן הזית כדי למנוע את שריפת החמאה (כאשר החמאה מעט נשרפת מקבלים טעם אגוזי שלא מתאים למתכון הזה). מוסיפים את השמנת המתוקה, ציר העוף וקליפת הלימון המגוררת. מתבלים במלח ופלפל שחור. כאשר הכל מתחיל לרתוח מנמיכים לאש מאד נמוכה ומבשלים במשך כ- 7 דקות עד שהפסטה מוכנה.

מוסיפים את חוטי הזעפרן עם המים שבהם הושרו למחבת עם הרוטב.

מסננים את הפסטה, מכניסים למחבת עם הרוטב ומערבבים היטב. מפזרים מעל מעט שבבי פרמזן ומחלקים לקערות אישיות. 

  הדפס   
     תגובות   
1.זעפרן
גבי (11/01/2012 13:19)
הוסף תגובה
   
         
   
     כתבות נוספות   
   
כל הזכויות שמורות (C) ל- CATV בע"מ   תנאי שימוש  הצהרת פרטיות